Waarom

Er kwamen veel vragen vanuit de patiënten uit de onco-revalidatie van het UZA om verdere beweegtrajecten aan te bieden. Vooral fitness-centra geven de gerevalideerde oncologische patiënt de mogelijkheid om te bewegen / sporten in de gezonde maatschappij. We merkten echter dat de nog steeds gestoorde eigenwaarde en het onvoldoende opgebouwd zelfbeeld van deze ex-kankerpatiënt sportieve reïntegratie naar de gezonde populatie tegenhield. Het TriaGO!-project (2016) in samenwerking met het UZA, AZ Monica en met de steun van Think- Pink wou hierop een antwoord bieden om de gerevalideerde oncologische patiënt een uitdagend doel te stellen. We hebben 12 gerevalideerde oncologische patiënten en hun buddy op 8 maanden tijd begeleid naar een uitdagend doel: een triatlon. We selecteerden op motivatie en niet op sportief verleden of heden. Met enkele peters en meters van het project zijn we in januari gestart met trainen en 9 maanden later zijn van de 28 personen 26 aangekomen op de Zwintriatlon. Wil je nagenieten van de film hoe het project eindigde in de Zwintriatlon, kijk dan zeker naar deze film!

Doel:

We willen de gerevalideerde post-oncologische patiënten individuele beweegtrajecten aanbieden die voldoende uitdagend zijn. De beweegtrajecten worden bij voorkeur uitgevoerd samen met een "buddy" zodat beiden mekaar kunnen motiveren. Verder zijn er in het project geregeld groepssessies, zodat de interactie met lotgenoten en buddy's van andere lotgenoten zorgt voor een reïntegratie in de normale maatschappij. Jaarlijks wordt er naar minstens 1 intensiever doel per groep gewerkt. Dit kan in reeds op voorhand vastliggende einddoelen maar projectmatig kan ook op vraag naar specifieke doelen gewerkt worden (groepstrajecten).

Werkwijze:

Wie interesse heeft om deel te nemen kan zich hier aanmelden. We nemen dan contact met je op. We starten met een intake-gesprek, evalueren je medisch dossier en plannen een sportmedisch geschiktheidsonderzoek en eventueel een sporttest om de huidige conditie na te kijken. Zonder dit document is het niet verantwoord om met beweeg- of sporttrajecten te starten. De begeleiding gebeurt deels met individuele sportmomenten (bij voorkeur met de eigen buddy) die via een on-line coachplatform Trainingpeaks worden geregistreerd en waarbij via een gespecialyseerde activiteitstracker (type polar) jouw sportgegevens  ingeladen worden. De coach heeft toegang tot dit platform en kan op basis van deze resultaten de trainingschema's wijzigen. Verder zijn er groepssessies met aandacht aan techniek- en conditieverbetering. Naast het sportieve is dit een uitgelezen moment om een groepsgevoel te creëren en de band coach-atleet-buddy-groep te versterken.

Regio:

De georganiseerde trainingen gaan momenteel regio Sint-Niklaas / Beveren-Waas door. Bij uitbreiding en interesse kunnen deze groepstrainingen regionaal aangeboden worden. 

Wat willen we bereiken?

TriaGO! heeft reeds bewezen dat gerevalideerde oncologische patiënten tot veel in staat zijn. Door het toevoegen van een buddy en het creëren van een positief groepsgevoel tijdens de groepstrainingen heeft iedereen uit het project deze manier van werken als zeer positief ervaren. Een eerste evaluatie van de Quality of life vragenlijst geeft een 100% positief resultaat wat betreft voldoening tijdens het project, zich gelukkiger voelen, betrokkenheid bij de groep, mentaal sterker zijn. We hebben ook gemerkt dat in veel gezinnen van de deelnemers er een gezondere mentaliteit heerst en we ook andere gezinsleden aan het bewegen gekregen hebben. Het initiatief beoogt dan ook in eerste instantie om de lotgenoot zowel fysiek als mentaal weerbaar te maken, maar we geloven ook dat bij de gezonde buddy als in de gezinnen van de deelnemers we positieve effecten kunnen verwezenlijken. Uiteindelijk zal dit indirect ook leiden tot een daling in medische kosten en beter functioneren op de werkvloer.

Financiële bijdrage

Afhankelijk van het traject zal een vergoeding gevraagd worden volgens de arbeidsintensiviteit van de trainers, de frequentie van groepstrainingen en de huur van accomodatie.